Thaise gehaktballetjes

Lekker, makkelijk recept om Thaise gehaktballetjes te maken met alleen verse ingrediënten zodat je zal genieten van heerlijke balletjes in Thaise soep of dip.

Klassiek maak je in De Lage Landen bij de zee gehaktballen van vlees en broodkruim, zodat je oud brood weer lekker nieuw leven kan inblazen en het er op lijkt dat je meer vlees op tafel hebt. In de Thaise keuken is brood geen klassieker, dus hier geen brood in het gehakt, maar wel andere, verse ingrediënten.

Wanneer je aan het winkelen bent in een Aziatische supermarkt, zal je misschien een flesje Thaise Golden Mountain Sauce gezien hebben: even zwart als sojasaus maar zonder de naam sojasaus. Het is wel degelijk een Thaise sojasaus (dus niet paleo) , bevat ook wat suiker (dus ik heb het alvast niet in huis) en heeft een typische Lavas (maggikruid) smaak. Past suiker en soja in jouw dieet, vervang dan de helft van de vissaus in onderstaand recept met Golden Mountain Sauce.

Vind je er een bokaaltje groene peperbolletjes (Prik Thai), vervang dan de zwarte peper in onderstaand recept met een kleine eetlepel groene peperbolletjes: eerst goed afspoelen en laten uitlekken, dan pletten. Groene peperbolletjes zijn typisch Thai en werd reeds 9000 jaar geleden in Thailand gegeten… vers natuurlijk, niet uit een potje. Maar als je niet in Thailand woont, is dat potje groene peperbolletjes je beste alternatief.

Verse ingrediënten… moet je dus zo fijn mogelijk snijden: hoe groter de stukjes, hoe makkelijker de balletjes uit elkaar vallen of hoe groter je de gehaktballen moet maken zodat ze mooi samenhangen.

Hier in Maleisië is het makkelijker om verse groenten te kopen dan vers gehakt. Je kan wel een stuk vlees kopen en dat dan zelf met 2 hakmessen gaan fijnhakken: gezond voor de armspieren, dat wel.

Om sneller te werken koop ik soms gehakt in een grote hoeveelheid, en vries het dan in kleinere porties in. Nadeel is dat het vlees na het ontdooien wat natter is dan vers, dus knijp ik er eerst wat vocht uit alvorens alle ingrediënten doorheen het vlees te mengen.

Je zou de ballen direct in bouillon kunnen koken, maar ik verkies ze te bakken in de pan en voeg ze pas aan de bouillon toe bij het serveren of bij het heropwarmen van een soep. Je kan ze ook serveren zonder soep, maar met een snelle dip van wat kokend water op smaak gebracht met limoensap, zeer fijngesneden pepertjes en sjalot en wat vissaus of zout.

Thaise gehaktballetjes

Thaise gehaktballetjes
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Lekker, makkelijk recept om Thaise gehaktballetjes te maken met alleen verse ingrediënten zodat je zal genieten van heerlijke balletjes in Thaise soep of dip.
Website / Auteur:
Soort recept: Gehaktballen
Cuisine: Thailand, paleo
Voor hoeveel personen: 2-3
Ingrediënten
  • 250 gram varkensgehakt
  • een klein handvol korianderblaadjes
  • 1 lenteui
  • 1 dikke knoflookteen
  • 2 cm verse gemberwortel
  • anderhalve eetlepel vissaus
  • wat versgemalen zwarte peper
  • sap van 2 calamansi limoentjes (groene baby limoentjes) of 1 eetlepel vers limoensap of vers citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
  1. Doe het gehakt in een kom.
  2. Snijd de korianderblaadjes zo fijn mogelijk en voeg bij het gehakt.
  3. Snijd de lenteui zo fijn mogelijk en voeg bij het gehakt.
  4. Schil de gember en de knoflookteen en rasp over het vlees.
  5. Kruid met zwarte peper.
  6. Giet er de vissaus en het limoensap bij.
  7. Werk met je handen goed door elkaar en rol er balletjes of ballen van. Ikzelf maak 8 gehaktballen, wat makkelijk werkt door het vlees in 2 te verdelen, nogmaals in 2 en nogmaals in 2.
  8. Verwarm de olijfolie in een pan en bak er de Thaise gehaktballetjes in: 10 minuten aan elke kant als je balletjes een beetje inzakken zoals bij mij. Makkelijk en lekker geserveerd bijvoorbeeld in een Thaise kippenbouillon.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.